Almanya, İsrail’e silah ihracatını durdurdu

Posted by

Almanya, yasal zorluklar gerekçesiyle Eylül ayı itibarıyla İsrail’in savaşta kullandığı silahların ihracatını askıya aldı.

Reuters’ın Alman Ekonomi Bakanlığı’ndaki bir kaynağa dayandırdığı habere göre, ihraç edilen silahların lisans onay çalışmalarının durdurulduğu bildirildi.

Almanya geçen yıl askeri ekipman ve savaşta kullanılan silahlar dahil olmak üzere İsrail’e 326,5 milyon avro (12,3 milyar Türk Lirası) değerinde ürün ihraç etti.

Bu, 2022 yılına kıyasla on kat artış yaşandığı anlamına geliyor. Ancak bu yıl lisans onaylarında düşüş yaşandı ve 1 Ocak – 21 Ağustos tarihlerinde yalnızca 14,5 milyon euroluk (549,7 milyon Türk Lirası) ihracat yapıldı.

Bu meblağın yalnızca 32.449 euroluk (1,2 milyon Türk Lirası) kısmı “savaşta kullanılan silahları” kapsıyor.

Üst düzey bir hükümet yetkilisi, İsrail’in uluslararası insani hukuku ihlal ettiği iddiasıyla başlatılan dava süreci nedeniyle, bu ülkeye yapılan silah ihracatlarında gerekli lisansları onaylama çalışmalarının durdurulduğunu belirtti.

Almanya Ekonomi Bakanlığı konuyla ilgili olarak Reuters muhabirinin yorum talebini yanıtsız bıraktı.

Alman hükümeti, Uluslararası Adalet Divanı ile Berlin’de, Avrupa Anayasa ve İnsan Hakları Merkezi (ECCHR) tarafından açılan iki ayrı davada savunma yapmış, 7 Ekim 2023’te başlayan İsrail-Hamas savaşı sonrası uzun vadeli sözleşmelerde yer alan yedek parça ihracatı dışında, İsrail’e savaşta kullanılmak üzere hiçbir silah göndermediklerini belirtmişti.

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında, 7 Ekim’den bu yana 41.000’den fazla Filistinlinin öldüğü bildirildi.

Bu saldırılarda bölgede yaşayan 2,3 milyon insanın büyük çoğunluğu evini terk etti. Uluslararası Adalet Divanı’nda (ICJ) İsrail’in reddettiği soykırım iddiaları işlenirken, Gazze’de hijyen eksikliği ve yetersiz beslenmeye bağlı salgın hastalıklar görüldü.

Almanya’nın İsrail’e yaptığı silah ihracatına dair şu ana dek açılan hiçbir dava başarılı olmadı. Nikaragua, Almanya’ya dava açan ülkelerden biriydi.

Diğer yandan konunun Alman hükümetinde bölünmelere yol açtığı söyleniyor. Şansölye Ofisi’nden yapılan açıklamalarda, İsrail desteklenirken, Yeşiller’in idaresindeki Ekonomi ve Dışişleri bakanlıkları, tabandan yükselen sesine duyarlı bir şekilde Netanyahu yönetimini giderek daha fazla eleştiriyor.

Avrupa genelindeki yasal zorluklar, diğer ülkelerin de silah ihracatlarını askıya almasına veya durdurmasına yol açtı.

Bu ay İngiltere, uluslararası insani hukukun ihlal edilebileceği endişeleri nedeniyle İsrail’e yapılan 350 silahtan 30’unun ihracat lisansını askıya aldı.

Şubat ayında Hollanda’daki bir mahkeme, F-35 savaş uçağı parçasının İsrail’e ihracatını durdurma emri verdi. Bu karar, bu parçaların Gazze’deki sivil hedeflere yapılan saldırılara alet olduğuna dair endişeler nedeniyle alınmıştı.

Başkan Joe Biden’ın yönetimi bu yıl bazı silahların İsrail’e gönderimini askıya aldı. Bunun sebebi ise bu silahların Gazze’de kullanılmasıyla ilgili çekincelerdi. Fakat daha sonra ihracatın tekrar başlamasına karar verildi.

patronlardunyasi.com

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir