Buzdolabının sebzelik çekmecesi, çoğunlukla buzdolabında nereye koyulacağı bilinmeyen yiyeceklerin depolandığı bir alandır. Ancak buzdolabının sebzelik çekmecesi, buzdolabının temel işlevine göre daha farklı çalışan ve amacı nemli ortamda durması gereken ürünlerin muhafaza edilmesidir.
Buzdolabının sebzelik çekmecesinin tam olarak ne işe yaradığını ve ne amaçla kullanılacağını sizler için araştırdık. Bu basit kılavuz ile sebzelik çekmecesinin kullanımını ve hangi ürünü hangi ayarda saklamanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.
BUZDOLABININ SEBZELİK ÇEKMECESİ NE İŞE YARAR?
Buzdolabı, serin ve kuru bir ortam yaratarak yiyeceklerin bozulmadan daha uzun süreler muhafaza edilmesi için kullanılan bir elektronik cihazdır. Soğuk hava yiyeceklerin bozulmasına sebep olacak nemi daha az tutar ve buzdolabının iç mekanizması ile hızlıca uzaklaştırılır.
Buzdolabının sebzelik çekmecesi ise geri kalan kısımdan daha farklıdır. Bu bölüm hava akışının bir miktar keserek daha nemli bir ortam oluşmasını sağlar. Buzdolabının sebzelik çekmecesi buzdolabının içine göre daha nemli bir ortama sahiptir ve bu nemli ortam taze meyve ve sebzelerin raf ömrünü uzatır.
Buzdolabının sebzelik çekmecesi, nemli bir ortam sağladığı için adına bazen “nem çekmecesi” de denilebiliyor.
BUZDOLABININ SEBZELİK ÇEKMECESİ EN ETKİLİ NASIL KULLANILIR?
Buzdolabının sebzelik çekmecesinin tam olarak ne işe yaradığını öğrendik. Peki, bu çekmecedeki ürünlerin raf ömrünü uzatmak için en etkili nasıl kullanabileceğinizi bilmek ister misiniz?
En Uygun Ayarı Seçin
Buzdolabının sebzelik çekmecesi yüksek ve düşük neme ayarlanabilir şekilde üretilmiştir. Eğer nem oranını ayarlayabileceğiniz bir ayar düğmesi yoksa yüksek nemli bir ayarda sabit kabul edilir. Ancak buzdolabının sebzelik çekmecesinin bir nem ayar düğmesi varsa şu şekilde bir yol izleyebilirsiniz.
- Yüksek Nem İçeren Çekmecede;
Buzdolabının sebzelik çekmecesinde yüksek nem ayarında;
- Roka, lahana, marul ve ıspanak gibi yapraklı yeşillikler
- Çilek gibi ince kabuklu meyveler
- Kuşkonmaz, brokoli, karnabahar, salatalık, havuç ve pancar gibi ince kabuklu sebzeler
- Taze otlar
- Etilen gazına duyarlı
Ürünleri saklamak için idealdir.
- Düşük Nem İçeren Çekmecede
Buzdolabının sebzelik çekmecesinde düşük nem ayarında;
- Elmalar
- Avokado
- Şeftali, nektari ve erik gibi sert çekirdekli meyveler
- Armutlar
- Kavunlar
- Biber
- Etilen yayan meyveler saklanabilir.
Etilen Düşmanı Yiyecekleri Ayrı Tutun
Etilen, belirli ürünlerden yayılan ve çevresindeki diğer ögelerinde hızlı bir şekilde olgunlaşmasını sağlayan bir gazdır. Eğer kontrol edilmezse çevresindeki ürünlerin bozulmasına dahi sebep olabilir. Bu yüzden bu tarz ürünleri buzdolabının sebzelik çekmecesinde diğerlerinden ayırarak muhafaza etmek diğer ürünlerin raf ömrünü uzatacaktır.
Buzdolabının Sebzelik Çekmecesini Fazla Doldurmayın
Uzmanlara göre buzdolabının sebzelik çekmecesini fazla doldurmak onun nem dağılımını kötü etkileyeceği için önerilmez. Bunun yerine buzdolabının sebzelik çekmecesinin yarısını ya da üçte ikisini doldurmak onun en verimli şekilde çalışmasını sağlar.
Buzdolabının sebzelik çekmecesini en verimli şekilde kullanmak için alt kısma yoğun salata sebzelerini onun üstüne yeşillikleri koymak daha doğrudur. Bu şekilde bir istifleme ile sebzelik çekmecesini en fazla iki kat olacak şekilde kullanabilirsiniz.